chevron_left
Tilbake

Endre Skiri, Åndalsnes

military_tech
Bronsemedalje
Møre og Romsdal
October 11, 2013

Augestad og Skiri

Foto: Øyvind Sandnes / NRK / Publisert 28.12.2013, kl. 09:18

Reddet jente fra døden - i dag hedres de

Det er snart et halvt år siden Endre Skiri og Aslak Palmstrøm Augestad reddet den livløse 13-åringen i elven Rauma. I dag hedres ungguttene for innsatsen.

Aslak Palmstrøm Augestad og Endre Skiri ved elven der de reddet den 13 år gamle jenta i sommer.

26. juni i år var Endre Skiri og Aslak Palmstrøm Augestad på jobb langs Rauma elv. Guttene var ved elvebredden for å rydde klart til nye laksefiskere.

Under arbeidet så de plutselig en hjelm komme flytende ned elven, etterfulgt av en kano som var snudd på hodet.

Livløs

– Vi lurte fælt på hva som hadde skjedd, før vi så en redningsvest som lå på vannoverflaten 500 meter nedenfor oss, forteller Aslak.

Guttene kom nærmere redningsvesten og oppdaget at det var en livløs jente som lå i vannet. Aslak forteller at armene lå til hver sin side, omtrent som en skadeskutt fugl.

De løp umiddelbart ut i elven og fikk dratt den 13 år gamle jenta på land. Hun var bevisstløs, så Aslak startet med hjerte-lunge-redning.

I hele 15 minutter jobbet Aslak med å få liv i jenta. Det ga resultater. Da ambulansepersonellet ankom stedet, hadde hun puls, og innsatsen til guttene kan ha reddet livet til 13-åringen.

Hedres

I Rauma kulturhus blir guttene i dag hedret for sin innsats under den dramatiske hendelsen. De får tildelt Carnegies heltefonds diplom og bronsemedalje for innsatsen.

Juryens begrunnelse lyder slik:

«Takket være Aslak og Endres snarrådighet, innsats og kvalifiserte gjenopplivingsinnsats, kunne den forulykkedes liv berges og slippe fra ulykken uten varige skader».

To kameratar er dei store heltane i Rauma etter at dei i dag redda ei livlaus jente opp av elva. Den tyske trettenåringen og søstera hennar velta i kano. Tilstanden til jenta er i kveld alvorleg, men stabil."