chevron_left
Tilbake

Håkon Hustad

military_tech
Sølvmedalje
Brekstad, Sør-Trøndelag
October 11, 2013
Her har Håkon Hustad (til venstre) akkurat mottatt sølvmedalje og diplom for innsatsen av fylkesmann Jørn Aksel Krog. Foto: Roar Hustad

Fosnafolket.no/Magnus Okstad/Mobil: 476 04 522/E-post: magnus.okstad@fosna-folket.no
Publisert: 18 desember 2013 15:29 PM. Sist oppdatert: 18 desember 2013 15:40 PM

En aprildag i år hadde en mann falt i vannet ved kaia på Brekstad. Temperaturen i vannet var rundt seks grader og lufttemperaturen var enda lavere.

Mannen lå livløs og med hodet under vann. Håkon Hustad fra Ørlandet handlet raskt. Han stupte ned i vannet og fikk snudd mannen slik at han fikk frie luftveier.

– Jeg handlet etter adrenalin og instinkt. Noen måtte gjøre noe, sier Håkon til Fosna-Folket.

Begynte å puste

Det var ikke mulig å få den livløse mannen opp på kaia. Håkon svømte derfor med mannen til støttestokkene som var under brygga. Etter rundt fem minutter begynte mannen å puste.

Heldigvis for mannen og Håkon var Sea Kingen i nærheten. Etter mellom 15 og 20 minutter i det iskalde vannet begynte helikopteret å sirkle over kaia. En redningsmann ble firt ned og fikk brakt mannen i sikkerhet.

Glattcelle

Håkon, som beskriver seg som en god svømmer, la på svøm for å komme seg til land.

– Jeg hadde enda litt krefter igjen, så jeg tenkte at det ville gå bra.

Helikopteret valgte likevel å hente Håkon opp fra vannet.

Håkon ble heist ned på kaia hvor en varm politibil sto og ventet. De kjørte han til glattcella på Brekstad så Håkon fikk tatt seg en varm og god dusj.

– Det var første og siste gang jeg har vært i ei glattcelle, forteller Håkon.

Plukket opp lik


I førstegangstjenesten var Håkon i Kystvakta. Han hadde derfor erfaring fra lignende situasjoner. I tillegg til å være en god svømmer har han god kunnskap om førstehjelp.

– Jeg har vært med på å plukke opp lik fra havet fra oppdrag under førstegangstjenesten, så på mange måter var jeg godt rustet.

Han har fått mange klapp på skuldra etter heltemotet han viste i april.

Fikk medalje

Fylkesmann Jørn Aksel Krog delte tirsdag ut sølvmedalje fra Carnegies heltefond til Håkon.

– Det er utrolig artig å få litt heder og ære. At fylkesmannen tok seg tid til et 45 minutter langt møte var stas, forteller han.

I begrunnelsen står det følgende:

«Håkon handlet raskt og uten hensyn til egen sikkerhet. Den lave temperaturen i vann og luft gjorde at han utsatte seg for betydelig fare. Dertil kommer de vanskelige kaiforholdene på stedet. Hans raske reaksjon var avgjørende for at liv ble berget, og Carnegies Heltefond har derfor tildelt ham sølvmedalje og diplom for innsatsen.»

– Vi blir jo litt kry, sier pappa Roar Hustad til Fosna-Folket.

Roar Hustad tok med seg hele familien da sønnen Håkon skulle motta heltemedaljen. Han syntes i likhet med Håkon at det var stas å tilbringe tid med fylkesmannen.

– Det var ei fin stund. Vi drakk kaffe og snakket om hendelsen.

På jobb

Roar Hustad er seksjonsleder på teknisk ved 330-skvadronen på Ørlandet. Han var klar over at mannskapet på 330 var ute på oppdrag, men han ante lite om budskapet de kom med da de landet på basen.

– Vi har akkurat plukket opp sønnen din fra havnebassenget, sa mannskapet på Sea Kingen.

– Det var en veldig spesiell måte å få en slik beskjed på, men de konstaterte raskt med at det hadde gått bra med Håkon, og da ble jeg veldig lettet, sier Roar Hustad.