chevron_left
Tilbake

Jan-Robert Søderstrøm

military_tech
Sølvmedalje
Oslo
April 26, 2016

Jan-Robert Søderstrøm

Langfredag i 2014 kjempet Jan Søderstrøm (69) for hyttenaboens liv på Norefjell. Onsdag fikk han utmerkelse fra Carnegies Heltefond på residensen til den amerikanske ambassadøren.
Søderstrøm grep resolutt inn for å redde sin ferienabos liv da han var angrepet av to brødre i 20-årene fra Asker.

I går ble sølvmedaljen festet på brystet til den gamle idrettskjempen fra Bærum, som bevis for livreddende innsats. Søderstrøm trodde nesten ikke det han hørte da telefonen om tildelingen kom fra styreleder Liv Arnesen.

– Det var overraskende, egentlig ble jeg nesten litt flau da jeg først fikk vite om dette, sier han.
Styret i Carnegies Heltefond har gitt sølvmedalje og diplom til Søderstrøm, en utmerkelse som henger høyt. I fjor ble det bare utdelt én slik medalje her i landet.

Plager i etterkant
Begrunnelse for utmerkelsen er at Søderstrøm reddet en annen med fare for seg selv. Han er naturlig nok glad for utmerkelsen, og for at han engasjerte seg da han oppfattet den farlige situasjonen.
– Jeg hadde én ting i hodet, det var å redde livet til han jeg så holdt på å bli kvalt, sier Søderstrøm.
– Egentlig hadde vi flaks alle fire, både han som var angrepet, meg selv og de to unge mennene som ble stanset. De skjønner kanskje ikke det selv ennå, sier han.

Søderstrøm måtte gjennom en operasjon etter hendelsen, og har hatt plager i etterkant. De to mennene ble dømt til ni måneders fengsel for volden.

Styreleder i Carnegie-stiftelsen er Liv Arnesen fra Bærum, kjent for utallige ekspedisjoner rundt om i verden.