chevron_left
Tilbake

Tor Erik Hvidsand

military_tech
Sølvmedalje
Trøndelag
February 8, 2022

En høstnatt i 2018 våknet Tor Erik Hvidsand av et plask. Utenfor soveromsvinduet hadde en ung mann falt i kanalen i Trondheim.

Hvidsand bor i andre etasje, men sprang ned til brygga utenfor huset. Der la han seg ned og forsøkte å dra mannen i land. Etter mange forsøk uten å lykkes, endte det med at Hvidsand selv falt ut i kanalen.

Etter to forsøk fikk han kavet seg opp igjen på bryggen. Da fortsatte jobben med å dra mannen opp av vannet.

Til slutt fikk han mannen opp, hvor han ble liggende på brygga.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi klarte det, for det så håpløst ut, sier Hvidsand.

Nå får han tildelt en hedersmedalje for redningsjobben.

SØLVMEDALJE OG DIPLOM

Stiftelsen Carnegie Heltefond står for utdelingen av prisen Hvidsand får. Han blir tildelt sølvmedalje og diplom. Sølvet utdeles til dem som har utført heltegjerninger i Norge, hvor redningen skjer frivillig og med risiko eller fare for eget liv.

– Det kunne gått galt, jeg tror marginene her var små, sier Øystein Johansen.

Han er fungerende statsforvalter i Trøndelag.

Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre.

– Prisvinneren har også gjort et tidligere redningsarbeid, uten samme påkjennelse. Her er det tre liv som får fortsette med å danne familie, utdannelse, arbeid og gjøre en innsats for samfunnet, sier Johansen.

BIDRO TIL SIKRING AV KANALEN

Området ved huset til Hvidsand er kjent for å tiltrekke seg berusede mennesker. Dette kan utgjøre en større risiko for å falle i vannet.

Da ulykken i 2018 skjedde var det få sikringer på stedet. Nå har Hvidsand bidratt til å bedre området.– At det har kommet sikringstiltak og at det er blitt plassert ut utstyr som kan være med på å redde liv, gjør det verdt det å stå frem med i historien.

Han legger til:

– Det kjenner jeg takknemlighet for at jeg kan bidra med.

Også Johansen tror dette kan redde liv.

– Denne dåden har hatt en forebyggende effekt, som kan berge mange fra å falle i vannet.