chevron_left
Tilbake

Vegard Ditlefsen

military_tech
Bronsemedalje
Sortland, Nordland
October 15, 2014

Vegard Ditlefsen og Aleksander Aas

BLV.no

Hedret heltene

SORTLAND: Vegard Ditlefsen og Aleksander Aas fikk torsdag medalje og diplom for sin innsats under brannen i Kvalsaukan like før påske i fjor.

Morten Berg-Hansen

De to var på vei fra Maurnes til Sortland da de oppdaget at det brant i en bolig i Kvalsaukan.

Da var det allerede kommet folk til brannstedet, men guttene hoppet til og tok kontroll over situasjonen.

Ved å knuse ei vindusrute og åpne altandøra, sørget guttene for å skape gjennomtrekk og kunne dermed gå inn i huset og berge ut en person.

– Stort heltemot

Utdelinga foregikk under kommunestyremøtet på Sortland torsdag.

Ordfører Grete Ellingsen leste begrunnelsen til Carnegies Heltefond for tildeling av medalje og diplom til Aas og Ditlefsen. I begrunnelsen heter det blant annet:

– Vegard og Aleksander viste særdeles stort heltemot, dyktighet og adferd som er prisverdig og et meget godt eksempel for andre, spesielt for ungdommer. De kom til et brennende huset, viste handlekraft, nølte aldri og det reddet livet til Trygve Sannes.

– Artig å bli satt pris på

– Vi hadde aldri trodd vi skulle bli hedret på denne måten. Det var i alle fall ikke det som var i våre tanker da vi var i Kvalsaukan og så det brenne, sier Aleksander Aas til Bladet Vesterålen.

Etter å ha berget ut personene fra boligen, sørget de også for hjerte-lungeredning på den tilskadekomne, som var bevisstløs etter å ha blitt brakt ut fra boligen.

– De berget livet hans, sa brannsjef Ståle Rasmussen til Bladet Vesterålen etter ulykka.

En rekke av gratulanter ga også uttrykk for at guttenes innsats var prisverdig, og det ble siden servert lunsj både for kommunestyrets medlemmer og de to heltenes familier.